lunes, 30 de noviembre de 2015

Decàleg per l'ús del WhatsApp


L'ús que fan els pares dels grups escolars de WhatsApp pot perjudicar l'autonomia i la responsabilitat dels fills i filles.

Decàleg perquè els pares facin un bon ús dels grups de WhatsApp de l'escola:

1) Ser respectuós: no fer comentaris ofensius de cap mena.

2) No fer comentaris precipitats: deixar passar un temps prudencial abans de respondre; no respondre missatges a cop calent.

3) Posar en dubte la credibilitat dels continguts: escatir-ne la veracitat i no fer judicis de valor previs.

4) Evitar alarmes innecessàries: una cosa que afecta un individu no ha d'afectar necessàriament tothom.

5) Vigilar amb les etiquetes: no crear imatges falses de les persones (professors, estudiants, mares o pares).

6) Tenir present la descontextualització: donar importància al context de producció, recepció i reproducció de les notícies o comentaris.

7) No explicar qüestions personals ni enviar missatges brossa (fotos, acudits o 'mems' que a nosaltres ens semblen divertits).

8) Evitar discussions personalitzades.

9) Tenir present 'l'efecte grandària': un comentari irrespectuós en un espai públic (com WhatsApp) pren una dimensió que fuig del nostre control.

10) Pensar en la imatge personal i familiar que es transmet.

Feliç dimarts

domingo, 29 de noviembre de 2015

Abans de les primeres paraules

Avui us vull recomanar una pàgina web molt interessant sobre el desenvolupament de la comunicació infantil al llarg del primer any de vida. Aquesta web ofereix eines de sensibilització i observació a pares i educadors interessats en el desenvolupament de la comunicació i el llenguatge.
 
 
Un deixo un dels vídeos que tenen penjat sobre els primers sons dels nadons. A la Web podreu trobar més vídeos i explicacions.
 
 
Desitjo que us sembli tan interessants com a mi.
 
Feliç dilluns.

Els gargots infantils

Dibuixar és per als infants un mitjà per expressar-se molt important.  

El traç passa per diferents etapes, evolucionant al mateix temps que l'infant creix, podent establir així una relació aproximada de dibuix i edat. 

Aquest dibuix se situaria en l'etapa preesquemàtica, realitzat per un infant d'entre quatre i set anys. 
Els moviments circulars i longitudinals han evolucionat cap a formes recognoscibles, i aquests intents de representació provenen directament de les etapes del gargot.
Al voltant dels quatre anys, l'infant aconsegueix moure el canell i el polze amb força autonomia, això li permetrà fer dibuixos que esdevindran formes gràfiques que representaran figures reals o de ficció. 
Dins la figura humana, el cap i el rostre són les parts del cos que defineixen la persona. Com s'observa en el dibuix, l'infant ha dibuixat els ulls, el nas, la boca, i a alguns capgrossos li ha posat cabell i orelles. 
El cap té importància en el dibuix infantil perquè per a l'infant és per on mengem, parlem, veiem, escoltem, etc. i les extremitats perquè gran part de l'activitat està dedicada a córrer i a jugar.
Pel que fa al color, en aquesta etapa es desperta més interès per la relació entre el color triat per pintar un objecte i l'objecte representat, tot i que una figura humana es pot representar en vermell, blau, verd o groc, segons com els colors hagin impressionat l'infant.
Les raons per les quals un infant selecciona un color en concret per un determinat objecte són diverses: l'estat emocional, la disponibilitat de la gamma de colors, la naturalesa purament mecànica, etc. L'infant usa el color que millor l'ajuda a identificar el que vol expressar.
S'observa un dibuix molt alegre i viu, amb predomini dels tons càlids com el rosa, el blau, el verd, el groc, el vermell, etc.

 
 






Els colors dels petons

Hola a tots i totes!!
Us paso un article molt interessant sobre com fomentar la lectura en els més petits:

"Llegir: Com fomentar l'hàbit en els infants
Està àmpliament acceptat que la lectura és una activitat profitosa i recomanable a qualsevol edat. Tanmateix, també és evident que és més difícil adquirir aquest hàbit si no es comença des de nen. Heus aquí algunes guies per aconseguir-ho.
Aconseguir que els nens adquireixin hàbits de lectura no és una tasca fàcil. No obstant això, és recomanable per diverses raons:
  • Estimula la creativitat, la imaginació, la capacitat per expressar-se i l’habilitat de relacionar uns coneixements amb d’altres.
  • És, a més, un excel·lent entreteniment per a aquells nens que aprenen a gaudir-ne: coneixen l’art d’explicar històries i adquireixen l’habilitat d’inventar-ne de noves.
En general, els especialistes aconsellen iniciar el contacte amb els llibres des que els nens són nadons. Al mercat hi ha moltes opcions pensades per a ells, de materials adequats a l’edat i alhora resistents. Això fa que es familiaritzin amb l’objecte de seguida. Però, com passa amb moltes altres coses, un factor clau és el que els nens veuen fer als pares. És lògic que sentin més curiositat pels llibres si sempre observen als seus familiars amb un llibre a la mà. Si tens llibres a casa, no tinguis por de que tots estiguin a l’abast. Així es sentirà lliure de fullejar-los quan vulgui.
A més, pots seguir aquests consells:
  • Introdueix un moment de lectura al dia, per exemple, en anar a dormir, que és el més típic. Així, llegir es converteix en un hàbit diari.
  • Quan encara siguin molt petits i no sàpiguen llegir, llegeix tu els llibres en veu alta. Està demostrat que així aprenen a llegir millor.
  • Inventa jocs inspirats en els llibres que llegeixes els teus nens. Per exemple: inventeu junts un altre final, dibuixeu la història, feu una representació, etc.
  • Procura que llegeixin llibres adequats a l’edat. Tanmateix, permet que ells triïn els seus temes preferits. A mesura que es facin grans, ofereix-los llibres en què les il·lustracions van desapareixent poc a poc (a partir dels nou o deu anys poden començar a llegir llibres en què ja no hi ha cap)." 

Jo us recomanaré dos llibres infantils que tant als meus fills com a mi ens van agradar moltíssim. Seguint amb el nom d'aquest blog:

"Si los besos fueran colores" de  Janet Lawler. 
L'autora ens condueix amb aquest àlbum a tots els fenòmens reals o imaginaris que tindrien lloc si els petons fossin colors, gotes d'aigua, estels, flocs de neu, flors… Un àlbum ple de fantasia i dolçor perquè els nens recreïn en la seva imaginació la meravella de sentir-se estimats.
Senzill llibre la major virtut del qual, com sol succeir en el cas dels llibres destinats als més petits com aquest, és el colorit de les seves boniques il·lustracions. Però també resulta interessant la seva estructura i connotacions poètiques, que descobreixen als petons com a font de tota tendresa.


"Mare, de quin colors són els petons?" de Elisenda Queralt.
En aquest conte dolç, una mare explica la seu fill que els petons poden ser de molts colors, taronges al matí, carregats de vitamines i vitalitat, o verds com la música, o grocs i plens de llum i de sol... i ...com serán a les nits?
És preciós ja què és un conte amb una fórmula molt senzilla que ajuda a fomentar l'educació emocional entre els més petits, ajudant-los a identificar les emocions que existeixen i explicar les sensacions a través dels colors dels petons.

Feliç lectura!